På denne baggrund eksisterer der et potentiale for en horisontal spredning af region Schleswig-K.E.R.N. og Syddanmarks kompetencer og markedspositioner indenfor elektroteknik og energihåndtering til de nye markeder, som bliver skabt af den voksende industri, der fremstiller elektriske køretøjer. Imidlertid er en fokuseret fælles tysk-dansk indsats nødvendig for at udvikle vidensniveauet og forretningsaktiviteter målrettet de specialiserede krav fra elektromobilitets markederne.
Dette indebærer behov for forbedrede kompetencer inden for mekatronik, effekt-elektronik, og energihåndtering såvel som involvering af potentielle leverandører til elektromobilitets branchen. En sådan fokuseret indsats kan fremme og styrke allerede eksisterende regionale udviklingsinitiativer relateret til mekatronik og teknologier til energieffektivisering. Herunder Kompetenzzentrum Leistungselektronik Schleswig-Holstein (KLSH), Kompetenzzentrum Elektrische Mobilität Schleswig-Holstein (KESH), Lean Energy Cluster (LEC), Mechatronics Cluster Denmark
Visionen for eMOTION projektet er, at region Schleswig-K.E.R.N. og Syddanmark udvikler sine kompetencer inden for elektroteknik og energihåndtering og bliver en ledende leverandør til udvalgte niche markeder inden for elektromobilitets branchen. Levering af robuste, pålidelige og energieffektive komponenter og systemer til elektriske køretøjer og deres opkobling til et intelligent el-net er i fokus.
eMOTION målretter sig udnyttelse af de voksende markedsmuligheder for komponenter og systemer indenfor elektroteknik og energihåndtering, som anvendes i branchen for elektromobilitet. Det omfatter teknologier og koncepter, som kan bruges til udvikling og fremstilling af konkurrencedygtige produkter til elektriske køretøjer og deres tilkobling til et intelligent elforsyningsnet. Fokus er på mulighederne for udvikling og horisontal markedsspredning af industrielle kernekompetencer i Schleswig-K.E.R.N. og Syddanmark til markederne for elektromobilitet.
Projektet er opdelt i to hovedkomponenter med specifikke mål som vist nedenfor. Den første og største komponent målretter sig udvikling af en fælles tysk-dansk vidensbase vedrørende teknologier der understøtter elektromobilitet. Den anden komponent fokuserer på forbedring af grænseregionens muligheder for forretningsudvikling relateret til elektromobilitet.
Projektets arbejde med vidensopbygning involverer de ledende elektrotekniske institutter på universiteterne i Schleswig-Holstein og Syddanmark. De gennemfører anvendt forskning i samarbejde med interesserede virksomheder. På den måde bliver der udviklet vigtige forbindelser og erfaringsudveksling. Sammenhæng og synergi i arbejdet bliver skabt gennem bidrag til vigtige teknologiske aspekter vedrørende elektromobilitet.
Arbejdet med forretningsudvikling på elektromobilitetsområdet målretter sig støtte til teknologiske innovationsprocesser, udvikling af virksomhedsbaserede projekter, formidling af markedsmuligheder og demonstration af løsninger til elektriske køretøjer. Desuden skal de regionale rammebetingelser for elektromobilitet forbedres og samarbejdet mellem universiteter og virksomheder forstærkes. Endvidere vil der blive givet støtte til initiering og gennemførelse af samarbejdsprojekter mellem virksomheder. Aktiviteterne vil blive gennemført i samarbejde med regionens erhvervsudviklingsselskaber og eksisterende netværksinitiativer.